Sunde fedtsyrer

Fedtsyrer

Fedtstoffer og deres betydning

I vores region er der sket en stigning i indtaget af omega-6 fedtsyrer, primært fra industrifremstillet mad, mens indtaget af omega-3 er faldet markant. Det er vigtigt at genoprette kvaliteten af fedtstofferne og opnå en bedre balance mellem omega-6 og omega-3, da dette spiller en afgørende rolle i mange kropsprocesser.

De fleste fødevarer indeholder en blanding af forskellige fedtsyrer, men nedenfor er en oversigt, der angiver den primære type fedtsyre i hvert fødevareemne:


– Mættede fedtsyrer: Kød, æggeblommer, mælkeprodukter, skaldyr. Kokos- og palmeolie indeholder ikke kolesterol.

– Kolesterol: Indgår i opbygningen af celler, hormoner og D-vitamin. Kroppen kan selv danne kolesterol ud fra kulhydrater.

– Monoumættede fedtsyrer (Omega-9): Oliven- og rapsolie, avokado, mandler, sesam, jordnødder.

– Flerumættede fedtsyrer (Omega-6): Olie fra tidsel, solsikke, vindruekerne og majs.

Nødder og kerner.

– Mere flerumættede fedtsyrer (Omega-3): Hørfrøolie, fed fisk.


Omega-9 sænker det skadelige kolesterol (LDL) og er særligt gavnligt for kredsløbet. Omega-6 og Omega-3 er livsvigtige og bør indtages dagligt, da de indeholder større mængder i hjernen og ofte mangler i den danske hverdagskost.

En analyse af dine daglige fedtvaner kan være gavnlig. Overvej følgende spørgsmål:


1. Indtager jeg for mange dårlige fedtsyrer fra kød, mælkeprodukter, stegt mad og forarbejdede fødevarer som pizza og friturestegt mad?

2. Indeholder mit kostindtag en overflod af dårlige fedtstoffer fra slik, som jeg regelmæssigt indtager?

3. Er min kost altid fedtfattig af frygt for vægtøgning, hvilket resulterer i sjælden indtagelse af chips, kager og olie i salatdressing?

4. Er jeg opmærksom på at inkludere fisk i min kost og undlader at stege det på panden, bruger jeg primært ovnen, og sørger jeg for at bruge sunde planteolier i min salatdressing?


Evaluér dit skema og overvej små justeringer for at forbedre dine fedtvaner, såsom at reducere forbruget af junkfood, skifte stegemetoden for fisk og lave hjemmelavet dressing i stedet for købt. I Danmark er der tilgængelighed af gode rapsolier, som ligner olivenolie i fedtsyreprofil, men med en frisk smag og dansk oprindelse.

Det anbefales at undlade at bruge rapsolie til stegning, da den, ligesom andre planteolier, ikke

tåler høje temperaturer uden at ændre sig til skadelige fedtsyrer.

Dagens forskning anbefaler smør, olivenolie eller kokosolie som foretrukne fedtkilder til stegning. En økologisk kokosolie, fremstillet skånsomt, anbefales specielt.

SKRIBENT

MARIANNE PALM

Biopat, phytoterapeut og psykoterapeut

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.