Kolik

Kolik

Kolik kan afhjælpes. Som forældre skal du ikke bare vente på, at der går måneder, før det er overstået. Inden da hænger sikkert både du, barnet og resten af familien i laser af bekymring, træthed og kvaler.

 

Der kan være flere årsager til kolik; men ofte er der sket en mindre forskydning af: nakke- og ryghvirvler under fødslen i kombination med et ikke vel fungerende tarmsystem. Barnet udvikler først sin egen mikroflora efter etårsalderen, og inden da er det lille barn meget følsomt over for den mad, det bliver præsenteret for, enten direkte gennem sin egen mad eller gennem modermælken. Både barn og mor bør undgå alle fødeemner, som danner luft: kål, porrer og løg. Undgå også stærke krydderier, som kan irritere tarmene. Hvis moderen ikke har spist citrus, jordbær og anden frugt under graviditeten, skal der ofte en langsom tilvænning til for barnet.

Selve fødslen kan også være med til at skabe kolik. Den forholdsvis snævre passage gennem fødekanalen gør, at der ofte må vrides lidt i barnet, og de små ryghvirvler er meget følsomme. Mellem hvirvlerne løber alle nervebaner ud til de forskellige organer, og der skal ikke så stor belastning til, før der kommer forkerte impulser til for eksempel tarmsystemet.

 

Hvis barnet hele tiden søger det samme bryst eller helst vil ligge med hovedet en bestemt vej, når det ligger på maven eller på siden, kan det være tegn på rygproblemer. Du kan også med et særdeles let tryk føle på musklerne langs rygsøjlen og observere barnets reaktion. Hvis du har mistanke om rygproblemer, så henvend dig til en kiropraktor, som har specialiseret sig i børn. Kiropraktoren vil med meget små bevægelser være i stand til at få muskler og ryghvirvler på plads igen. Der er ikke tale om store vrid, så du behøver ikke at være nervøs.

 

Mikrofloraen i tarmene kan reguleres ved hjælp af mælkesyrebakterier, men du bør ikke eksperimentere selv. Kontakt en naturopath, som kender de behandlingsmetoder, der er bedst for det spæde barn.

 

Gå først til lægen, som kan eliminere andre mere alvorlige problemer. Blandt andet kan han eller hun forsigtigt stikke en lillefinger op i barnets endetarm og forsigtigt løsne en hinde, som kan hindre passagen af afføringen.

 

Kurforslag generelt

 

Kostråd: Ved amning: undgå kål, porrer, løg og stærke krydderier samt fødevarer, som barnet ikke har mødt i fostertilstanden.

 

Vitaminer og mineraler: Ammer du, skal du sørge for et stærkt vitamin- og mineralpræparat til dig selv. Naturen er forunderlig, og barnet skal nok sørge for at trække alle næringsstoffer til sig. Men du kan risikere at stå tilbage med en krop, som mangler vitale stoffer. Vitale stoffer skal give dig overskud og energi som mor. Har du ingen næringsstoffer i dine depoter, er det både dit barn og dig, som kommer til at mangle dem med deraf følgende risiko for akutte og kroniske problemer.

 

Andet: Varme bade kan lindre koliksmerter. Sørg for, at barnet har afføring hver dag, ved at lave cyklende bevægelser med barnets ben henover maveregionen, så eventuel luft i tarmene bedre kan passere. Gør gerne øvelserne ved hvert bleskift. Nogle behandlere har uddannet sig i babymassage.

 

Sørg for, at dit barns mikroflora kan klare sig selv så hurtigt som muligt.

 

Der er udviklet specielle probiotika, som kan gavne ikke kun fordøjelsessystemet, men immunsystemet generelt.

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.