Prostata

Prostata

Prostata, godartet forstørrelse

Andre betegnelser: Benign prostata hyperplasi.

 

Blærehalskirtelen (prostata), som er på størrelse med en kastanje, findes kun hos mænd og er placeret under blæren og omkranser hele urinrøret.

 

Kirtlen danner sædvæske, som ved udløsning blandes med sæden fra testiklerne. Hos langt de fleste mænd begynder kirtlen at vokse med alderen og giver vandladningsbesvær, fordi den afklemmer urinrøret. Selve væksten er godartet, men symptomer som slap urinstråle, afbrudt vandladning, hyppige vandladninger eller andre skal altid undersøges af en læge, da symptomerne også kan opstå ved andre sygdomme.

 

Kurforslag generelt

Kostråd: Forstørret prostata begynder ofte efter 50-årsalderen, men problemet kan muligvis forebygges ved at spise græskarkerner flere gange ugentligt. Spis dem som mellemmåltider, snacks eller bland dem i salater.

 

Vitaminer og mineraler: Et almindeligt vitamin- og mineraltilskud samt ekstra zink.

 

Fedtsyrer: Anvend gode koldpressede planteolier og fiskeolie.

 

Lægeurter: Serenoa serrulata (savpalme) og Urtica dioica (brændenælderod) kan begge købes som naturlægemiddel. I helsekostbutikker kan du købe pollenprodukter udviklet til mænd med prostataproblemer.

 

Andet: Se under mænds overgangsalder.

Planter indeholder ud over vitaminer og mineraler de såkaldte sekundære plantestoffer, og i denne gruppe finder man stoffer, som for eksempel kan forebygge problemer med blærehalskirtlen. Prostataproblemer er den hyppigste lidelse blandt mænd over 50 år, og mange udvikler prostatakræft uden at vide det – og når faktisk at dø af alderdom i stedet …

 

Vil du forebygge prostatakræft, skal du spise masser af tomat, karse og kål eller andre planter af korsblomstfamilien. Forskere har fundet et svovlholdigt stof med det besværlige navn isothiocyanater, som heldigvis til daglig kaldes ITC. Populært sagt sørger ITC for, at kræftcellerne begår selvmord, men man ved endnu ikke helt hvordan. Det er i øvrigt de selv samme svovlholdige stoffer, som giver en række planter deres karakteristiske lugt og skarpe, bitre smag. Og måske ligger en del af kræftens gåde her. For det moderne menneske kan ikke lide bitterstoffer, og derfor har man udviklet planter med færre og færre bitterstoffer. Et godt eksempel er artiskokplanten, der oprindelig var meget mere bitter, men i dag er fremdyrket, så den er mere spiselig for de fleste – og meget mindre sund …

 

ITC er i øvrigt ikke kun vigtig for blærehalskirtelen, men også ved mavesår, maveinfektioner med bakterien Helicobactor og mavekræft hos både mænd og kvinder.

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.