Skedetørhed

Skedetørhed

Når skeden har tørre slimhinder, kan det øge risikoen for infektioner. Hvis der mangler smøremidler under seksuel ophidselse, kan det gøre samlejet ubekvemt.

Tørhed i skeden kan opstå i forbindelse med overgangsalderen på grund af den faldende østrogenmængde. Skedevæggen er tilbøjelig til at blive tyndere, og det kan både øge risikoen for infektioner og nedsætte produktionen af seksuelle smøremidler.

 

En tør skede kan selvfølgelig også skyldes manglende seksuel ophidselse.

 

Kurforslag generelt

 

Kostråd: Spis godt med phytoøstrogener fra græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø og mandler.

 

Vitaminer og mineraler: Et almindeligt vitamin- og mineraltilskud.

 

Fedtsyrer: Spis gode koldpressede olier. Omega-7 fra havtorn er særlig god til at styrke slimhinderne. Spørg i helsekostforretningen.

 

Lægeurter: Vitex agnus castus (kyskhedstræ) og Angelica sinensis (kinesisk kvan), hvis du har mistanke om, at tørheden skyldes dit hormonsystem.

 

Andet: Bækkenbundsøvelser, skedeknibeøvelser, mavedans, onani eller anden stimulation af blodtilførsel til vaginale områder.

 

Sørg for en god seksuel opvarmning. Glidecreme kan bruges for smørelse. Sesamolie og mandelolie kan anbefales som glidecreme.

 

Bækkenbundsøvelser og skedeknibeøvelser kan især anbefales i forbindelse med graviditet, efter fødsler og i overgangsalderen. En særlig god øvelse er at stoppe urinstrømmen under vandladning, så de relevante vaginale muskler trænes. Derefter kan man styrke musklerne eller lave de såkaldte skedeknibeøvelser alle mulige andre steder – i bussen, foran fjernsynet eller hvis du keder dig. Træk musklerne sammen og tæl til fem, før du slapper af igen, og gentag ca. ti gange. Øvelsen er også god under samleje!

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.