Trøske

Trøske

Andre betegnelser: Monoliasis, Stomatis mycotica.

Det spæde barn kan få hvide, fastsiddende belægninger på kindernes inderside og på tungen. Belægningen begynder som små prikker, der kan brede sig til landkortagtige plamager i hele mundhulen. Trøske opstår ofte i forbindelse med penicillinbehandling eller anden antibiotika, da den naturlige mikroflora bliver forstyrret. Længerevarende symptomer kan fortælle, at der er forstyrrelser af andre slimhinder i kroppen, for eksempel i tarmsystem eller luftveje, og en naturopath bør kontaktes.

 

Kurforslag generelt

En blesnip (stofble) eller lignende kan vædes med danskvand. Dup gummerne flere gange dagligt. Hvis ikke symptomerne forsvinder, kan et ostevalleprodukt, som du kan købe i helsekostbutikken, være en mulighed.

Fortynd ved at tilsætte 4 dele vand til 1 del ostevalle. Probiotika, gavnlige mælkesyrebakterier, kan gives i barnedoser. Oprøres i lidt modermælk eller lidt lunken urtete. Gives så længe, der er trøske, og helst en uges tid efter. Gode urteteer er Chamomilla recutita (kamille), Mentha x piperita (pebermynte) og lidt anisfrø, som kan drikkes enten hver for sig eller sammen.

Kvinder, der ammer, skal desuden undgå sukker- og gærholdige fødevarer, da de muligvis fremmer svampeangreb via modermælken. Se afsnittet Candida albicans. Hvis behandlingen ikke hjælper i løbet af 14 dage, kan du kontakte en naturopath, som kan ordinere andre produkter, der er velegnet til børn.

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.