Allergifremkaldende stoffer

Hyppige allergifremkaldende stoffer

Pollen, husstøv, dyrehår, skimmelsvampe, tobaksrøg, gummi, harpiks, farvestoffer, parfume, kosmetik, insektstik, lægemidler og fødemidler.

 

Histaminholdige og histaminfrigørende fødemidler er bl.a. ost, rødvin, chokolade, det 3. krydderi, skaldyr, makrel, tun, jordbær, nødder, tomat, kartofler og peberfrugt.

 

Vær opmærksom på at mælkeprodukter, oksekød, svinekød, hvedemel (gluten) og æg også kan være allergifremkaldende.

Mælkebestanddele, evt. benævnt som laktose eller kasein, findes bl.a. i brød, chokolade, færdigretter, is, pølser og andet pålæg, slik, piller og vacciner. (Nogle mælkeallergikere tåler uhomogeniseret mælk, smør og fløde).

 

Vær opmærksom på nikkel i redskaber, penge, smykker (kontaktallergi) og i kosten.

Levnedsmidler med et højt nikkelindhold: kakao og chokolade, havregryn, mandler og nødder, pærer, svesker, bælgfrugter, bønner, sojaprodukter og fuldkornshvedebrød.

 

Levnedsmidler med middel nikkelindhold: blomkål, boghvede, broccoli, ris, spinat, dåsemad, indmad, salat, kartofler og te.

 

Levnedsmidler med lavt nikkelindhold: agurk, brød, fisk, frugt, gulerødder, hvidkål, kaffe, kød, løg, mælkeprodukter, porrer, vin, selleri, tomat og æg.

 

Farvestoffer (E-nr. 100-199): 102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 160a, b og c, 161g.

 

Konserveringsstoffer (E-nr. 200 299): 200, 201, 202, 203, 210, 211, 212,

213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 249, 250.

Sødestoffer: 951 (aspartam).

Smagsforstærker: 621 (det 3. krydderi, mononatriumglutaminat).

Ved ægte allergi skal der kun en lille del af et stof til for at udløse en

reaktion.

Ved intolerance, som vi ofte ser over for fødemidler, skal der ofte større

mængder til, men reaktionerne kan være de samme. Overfølsomheden er dog

sværere at påvise ved diverse blodprøver og andre tests.

Der kan gå fra få minutter op til tre dage efter kontakten med stoffet,

inden reaktionerne opstår.

Hvedemel, aspartam og det 3. krydderi kan ofte give hovedpine eller mentale

symptomer som dårlig koncentration, „glasklokkefornemmelse“, træthed og

andre ubehagelige symptomer, der er svære at definere.

Høfeber og allergiske krydsreaktioner

Er du f.eks allergisk overfor Birk, kan der opstå krydsreaktioner med en

stribe af de omtalte fødevarer, dog ikke nødvendigvis alle.

Birk                                         Græs                                 Gråbynke

Æble (især grønne)              Appelsin                            Banan

Kiwi                                         Melon                                Melon

Blomme                                  Bønne                               Purløg

Fersken                                   Kikært                               Selleri

Kirsebær                                 Linse                                 Pastinak

Pære                                       Ærter                                 Persille

Nektarin                                                                            Krydderier

Hasselnød                                                                         Krydderurter

Kokosnød                                                                          Kurvblomster

Peanut                                                                               Krysantemum

Mandel                                                                              Kamille

Valnød                                                                               Mælkebøtte

Paranød

Cashewnød

Kartoffel

Tomat

Gulerod

Krydderier

Krydderurter

El

Hassel

Elm

Bøg

Ask

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.