Generelle kostråd

Her er generelle kostregler, der gælder for alle typer:


Lær at læse en varedeklaration:

Det er en god idé at være kritisk og nøje læse varedeklarationerne for at undgå at blive vildledt af fødevareindustriens reklamer og økonomiske interesser. Vær opmærksom på pakke- og udløbsdato, energifordeling, mængden af fibre, fedtstoffer, sukker, tilsætningsstoffer og andre oplysninger. Det, der nævnes først på deklarationen, er det, der er mest af, men vær opmærksom på, at det også kan være vildledende.


Anvend friske råvarer af god kvalitet:

Friske råvarer smager bedre og indeholder mere vitalitet. Økologiske produkter er renere og har flere næringsstoffer, herunder sekundære immun- og plantestoffer. Cirka 6 % af danske landmænd følger økologiske principper, og biodynamiske landbrug arbejder endnu mere detaljeret i harmoni med naturen.

Undgå sprøjtegifte, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, da de kan påvirke hormonbalancen og forårsage andre sundhedsproblemer.


Syre/basekost:

Baseret på teorien om balance mellem syre- og basedannende stoffer i maden. Basedannende mad omfatter grøntsager, økologiske mælkeprodukter, moden og tørret frugt samt urter og urteteer som ingefær, peberrod og hvidløg. Syredannende mad omfatter sukker, alkohol, kaffe, sorte teer, olier, kød og visse mejeriprodukter. Anbefales at have maksimalt 20-30 % syredannende mad i hverdagskosten.


Spis dagligt masser af friske grønsager og frugt:

Sundhedsstyrelsens anbefaling lyder på seks om dagen, cirka to enheder frugt og fire enheder grøntsager.

Vælg produkter fra lokale områder og i sæson for bedre næringsindhold. Økologisk frugt og grønt indeholder op til 40-60 % flere antioxidanter og næringsstoffer end konventionelt dyrkede.


Vælg gode kulhydrater, som stabiliserer blodsukkeret:

Prioriter grove kulhydratkilder med mange fibre som hvedeklid, kerner, havre, figner og svesker. Undgå hvidt mel, hvide ris og almindelig pasta, da de mangler fibre og næringsstoffer. Personer med sart blodsukker og æbleformet overvægt bør begrænse indtaget af kulhydrater med højt glykæmisk indeks som hvidt brød, ris, kartofler og sukker.


Få tilpas med protein:

Proteiner er afgørende for muskelmasse, hormoner og nervesystemet. Kilder inkluderer kød, fisk, æg, mejeriprodukter, soja, bønner, ærter, linser, korn, nødder og frø. Sørg for at fordele proteinerne mellem hovedmåltiderne og inkluder komplette proteiner. Dagligt proteinbehov varierer, men generelt anbefales 0,8-1 gram pr. kg legemsvægt.


Begræns mættede fedtsyrer og vælg flerumættede fedtsyrer:

Mættede fedtsyrer fra kød, æg og mejeriprodukter bør ikke udgøre mere end 10 % af energiindtaget.

Flerumættede fedtsyrer (omega-3, 6 og 9) fra fisk, nødder, kerner, frø og visse planteolier gavner kredsløbet, hormonbalancen og immunsystemet. Undgå opvarmede fedtstoffer, der danner frie radikaler og transfedtsyrer. Brug olivenolie, kokosolie eller smør til stegning.

Disse kostanbefalinger har vist sig gavnlige for mange, men det er vigtigt at tilpasse dem til individuelle behov. For yderligere information og detaljerede tabeller henvises til kapitel 6 i bogen.

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.