Overvægt og fedme

Overvægt og fedme

Mange kvinder og mænd har et urealistisk forhold til deres egen vægt, så tjek først, om der overhovedet er tale om overvægt.

 

BMI (body mass index) kan bruges til at måle, om vægten passer til højden.

 

Et BMI mellem 26-30 regnes for overvægtig. BMI over 30 regnes for fedme. Du kan gå på nettet for at måle dit BMI. Hvis du søger på BMI, vil en hvilken som helst søgemaskine finde en test frem.

 

Piger i den tidlige pubertet bør have et naturligt lag “hvalpefedt”, for fedtet indgår i vores hormonsystem. Det er også naturligt med en lille vægtstigning i løbet af klimakteriet. Det ekstra fedtlag kan bruges til at danne østrogen, når æggestokkene indstiller deres produktion.

 

En god hormonbalance er afhængig af en tilpas fedtmængde. Men det er usundt at være overvægtig. Jo flere overflødige kilo, jo mere belastes hjertet, kredsløbet og bevægelsesapparatet. Type 2-diabetes (gammelmandssukkersyge) er en af de mest almindelige følger af fedme, og tallet stiger voldsomt, selv blandt helt unge mennesker. Det er typisk de „æbleformede“, som rammes af diabetes.

 

Overvægt og fedme kan medføre alvorlige kroniske sygdomme og forkorter levetiden. De fysiske problemer ledsages ofte af psykiske problemer i form af komplekser og et afsporet forhold til mad.

 

Årsager

Primært:

 • Madmisbrug. For meget mad, for dårlig mad, for fed mad, for mange kulhydrater
 • For mange kalorier i forhold til forbrug
 • Alkoholmisbrug
 • For lidt bevægelse og motion

Sekundært:

 • Ubalancer i østrogenproduktionen. Især hos pæreformede kvinder.
 • Overskud af mandligt hormon hos kvinder, eventuelt ledsaget af øget hårvækst, som kan skabe brede skuldre, kraftige overarme og kraftige benmuskler
 • Svag skjoldbruskkirtel, svækkede nyrer eller bugspytkirtel. Dårlig omsætning af kulhydrater. Insulinresistens. Især hos æbleformede mennesker
 • Dårlig leverfunktion og ringe fedtomsætning. Fedtet sidder som jævnt fordelte deller
 • P-piller, andre hormontilskud og øvrig medicin
 • Operative indgreb, for eksempel fjernelse af livmoder eller sterilisation
 • Rygestop. Ledsages af og til af trøstespisning, men også af nedsat stofskifte i en periode efter ophør med rygning
 • Manglende mæthedsfølelse, fysisk som psykisk
 • For lidt mad, hvor stofskiftet nedsættes, fordi kroppen tror, der er hungersnød

 

Kurforslag generelt

Find frem til årsagerne og vælg de forslag nedenfor, som passer bedst.

De primære årsager er som regel til stede. Mange spiser for meget, især mellem måltiderne, og det kan blive til en del ekstra kalorier i løbet af døgnet. Undersøgelser af ernæringseksperter og psykologer afslører, at de fleste tilmed lyver for sig selv og andre omkring deres spisevaner.

 

Slankekure, som kun giver midlertidige vægttab, er ikke løsningen. Den eneste reelle løsning på vægtproblemer er ændringer i kost og livsstil. Men du kan finde kosttilskud, som kan være gode som støtteterapi under vægttabet. Læs mere på www.sund-forskning.dk

 

Kostråd: Kosten skal være blodsukkerstabiliserende og give en følelse af mæthed. Den skal forbedre fordøjelsen og øge udskillelsen af fedt fra lagrene.

 

Spis efter din stofskiftetype med fokus på proteiner. Frugt/grønt til alle måltider. En mættende portion til hovedmåltiderne og flere små mellemmåltider. Undgå hvidt brød, friture og junkfood. Få gode fedtstoffer gennem koldpressede planteolier og fisk. Jo bedre fedtstoffer, du spiser fra morgenstunden, jo mindre lyst får du til de usunde fedtstoffer. Føde fra havet indeholder jod, som skjoldbruskkirtlen har brug for. Nogle taber sig bedre ved at undgå stivelse (hvedemel, hvidt brød, kartofler og pasta), se bl.a. under stofskiftetyperne her i bogen. Lidt citron i vandet, et ostevalleprodukt, æbleeddike og grøn te fremmer fordøjelsen. Phytoøstrogener styrker hormonbalancen (græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø og mandler).

 

Undgå eller begræns alkohol.

 

Du kan sagtens spise dig mæt, så længe du undgår de dårlige fedtstoffer og kulhydrater. Tæl ikke kalorier, det giver stress. Det er en god ide slet ikke at have de fødeemner i huset, som feder meget, og som kan undværes. Ellers er der meget inspiration at hente i kinesiske, japanske, indiske og indonesiske kogebøger. Disse folkeslag lider ikke af overvægt, så længe de spiser traditionelle retter.

 

Vitaminer og mineraler: Et stærkt vitamin- og mineraltilskud i et par måneder. Eventuelt ekstra med B5- og B6-vitamin til at stabilisere hormonsystemet samt jod, hvis du ikke spiser fisk.

 

Fedtsyrer: Spis koldpressede planteolier og ekstra med fiskeolie, hvis du føler dig mentalt træt. Spis nødder som mellemmåltider.

 

Lægeurter: En phytoterapi skal være målrettet mod dine individuelle behov.

 

Lav en ærlig analyse af dig selv i forhold til de punkter, der er nævnt under „årsager“, og find forslag til urter under de enkelte problemstillinger. Du kan læse om de fleste kosttilskud på www.sund- forskning.dk, hvor du kan læse om de produkter, som passer på dig og din situation. Du kan også få hjælp i din helsekostbutik.

 

Andet: Mere bevægelse og motion. Find en motionsform, du synes er sjov. Se tilbage på din barndom og husk, hvilke motionsformer du kunne lide dengang.

 

Måske dyrkede du ikke motion dengang, selv om du havde lyst. Gå i gang nu.

 

Undersøgelser viser, at slanke mennesker bevæger sig mere, selv når de sidder på en stol! Lad bilen stå, brug din cykel eller dine ben. Spadser til arbejde, tag trapperne. Bevæg dig i pauserne, lav raske øvelser eller gå en tur. Husk at trække vejret helt ned i maven.

 

Forbrændingen øges væsentligt gennem decideret motion, og det er godt og nødvendigt at svede og blive forpustet, hvis man kan holde til det. Tilmeld dig et hold, så du forpligter dig til at møde op og dyrke motion. Der findes foreninger overalt i landet, hvad enten du er til dans, badminton, stavgang, golf, skateboard eller noget helt fjerde. Det er under alle omstændigheder vigtigt at finde en motionsform, som passer til dit temperament, og hvor du føler dig godt tilpas. Det er også vigtigt, at du bevæger dig og motionerer på flere forskellige måder.

 

Noget af det bedste er simpelthen at slukke for fjernsynet og lave noget andet. For når vi sidder foran fjernsynet, er forbrændingen lavere, end når vi sover …

 

Tænk på de franske kvinder, der stadig er slanke. De spiser lidt, men godt flere gange om dagen. En undersøgelse lavet af franske og amerikanske ernæringsspecialister og psykologer viser efter en spørgeskemaundersøgelse, at franske kvinder er meget mere opmærksomme på, hvornår de ikke længere er sultne, mens amerikanske kvinder, først stopper, når de føler sig mætte.

 

(Kilde: Brian Wansink, Hovedløse spisevaner)

 

Fedtforbrændingen er stor ved:

 • Lav arbejdsintensitet, især lige før du bliver forpustet
 • Ved langvarig fysisk aktivitet – helst mere end 45 minutter
 •  Hos veltrænede personer
 •  Ved højt fedtindhold i kosten

 

Træt og overvægtig?

Måske mangler du C-vitamin. Sammenhængen er langt fra bevist, men amerikanske forskere fra Arizona State University har studeret denne sammenhæng og fandt den så spændende, at de fremlagde deres foreløbige resultater på kongressen Experimental Biology i San Francisco i 2006. De har observeret, er der er en relativt klar sammenhæng imellem kroppens indhold af C-vitamin og en persons evne til at forbrænde fedt: Jo mindre C-vitamin, jo dårligere fedtforbrænding. Eftersom fedt indgår som en vigtig del af cellernes energistofskifte, er det ikke så underligt, at en ringe fedtforbrænding samtidigt er medvirkende årsag til træthed.

 

Hver forsøgsperson fik 500 mg C-vitamin om dagen.

 

Temperaturmåling kan måske afsløre, om du har lidt for lavt stofskifte og derfor har svært ved at tabe dig. Målingen indikerer ikke, om et lavt stofskifte også er sygeligt, men kun om hele kroppen og cellerne kører på for lavt blus. Hvis din morgentemperatur ligger fast på under 37 grader, kan du øge tempoet på forbrændingen med stærke krydderier, specielt chili og ingefær. Grøn te er også en mulighed.

 

Nogle hævder, at nødder ikke hører hjemme i en slankekur, men det er faktisk ikke tilfældet. I nødder findes der værdifulde stoffer, deriblandt tryptofan, som øger koncentrationen af signalstoffet serotonin i hjernen, hvilket har en positiv indvirkning på humøret, så det er lettere at holde sin kur. Nødder kan også hjælpe til en hurtigere mæthedsfølelse. Men det er klart, at en kost alene på valnødder ikke er slankende. Det er stadig kombinationen af ingredienser, der er essensen i en god slankekur.

 

Noget tyder på, at det appetithæmmende proteinhormon leptin, som dannes i fordøjelsessystemet, har stor indflydelse på vores vægtregulering. Stoffet dannes kun i rette mængder, hvis du får nok søvn. En undersøgelse har vist, at personer, som sover mindre end fire timer pr. nat, har 73% større risiko for at komme til at lide af fedme. Ved seks timers søvn er der en tilbøjelighed til, at 23% får problemer med svær overvægt og fedme. Det appetitstimulerende hormon ghrelin påvirkes ligeledes af søvnunderskud, så vi føler os mere sultne, hvis vi ikke får sovet nok. 7-9 timers søvn er nødvendig for de fleste.

SKRIBENT

NAVN PÅ SKRIBENT

Kort tekst om skribent

ANNONCER KAN OPTRÆDE HER I HØJRE KOLONNE.